" Ако искате да разсмеете Бог- Разкажете му за вашите  планове " - казва поговорката .

Наистина, понякога добре обмислените перспективи се сриват поради непредвидени обстоятелства .

Или човек се оттегля от планираното .

Оказва се, че през миналия век , това явление е привлякло вниманието на много изследователи . Оказва се , че когато планираме нещо ( покупка на кола или къща , отиване на почивка в чужбина , сватба , започване на бизнес ) , логично е да се разкаже за него на приятелите и познатте ни ,така че те да ни подкрепят и бъдат щастливи заедно с нас.

Въпреки това, през 1933 г. чуждестранни психолози са установили, че на колкото повече хора ние разказваме за своите намерения , по-малко вероятно е , че те ще бъдат изпълнени. Тоест колкото повече разказваме за своите намерения ,вероятността за реализирането им рязко намалява. Какъв е уловката тук? Ако говорим за плановете си по-рано, в подсъзнанието ни това става свършен факт. И след като целта е постигната несъзнателно, след това, съответно, при хората намалява мотивацията за постигането и. Професор по психология в Университета на Ню Йорк Петър Голитцер засегна този въпрос през 1982 г. в книгата си "Символично Себеизпълване". Не толкова отдавна, той провежда редица изследвания, които бяха посетени от 63 души. Оказа се, че хората, които не споделят плановете си с другите , е по-вероятно да ги изпълнят, отколкото тези, които публично говорят за плановете си и са получили одобрението и подкрепата на другите.

Професор Голитцер вярва, че споделянето на нашите намерения ни носи "преждевременно чувство за пълнота." В нашия мозък вече присъстват така наречените символи за идентичност, които да ни помогнат да формирамд представа за себе си. За да възникне такъв символ не е нужно само да се действа ,той се появява когато дори само се говори за тях. Да предположим, че разказвате, за намерението си да напишете дисертация и се представи те като кандидат или доктор на науките. Образно изследване на мозъка показва, че мозъкът е доволен от въображаемия образ, и при вас изчезва стимула да се направи нещо, за да се постигне тази цел - да завършвате училище, да ставате учен,да събирате на материали, и така нататък.

Природно Средство за Намаляване на Апетита