Младежките пъпки(акне) са едни от най-честите недостатъци у младите жени.Те се явяват у хора с мазна кожа и разширени пори.Заболяването започва с черни точки,които запушват отвърстията на космено-мастните торбички.Гноеродните микроби,които се намират в тях ,ги възпаляват ,образува се червено възелче с гнойно мехурче на върха .Понякога възелчето нараства в дълбочина и образува по-голям синкавочервен възел .В центъра си той се размеква ,най-често се пробива и изтича жълто-зеленикава гной,примесена с кръв.След оздравяването му остава малък белег.

Младежките пъпки се появяват последователно.Поради това в едно и също време заедно с черните точки виждаме и множество синкавочервени възелчета ,някои от които са вече нагноили.Наред с тях се виждат пигментираните петна и хлътнали белези- следи от оздравели пъпки.Често някои изтискват гнойните възелчета и мехурчетата или ги разкъсват с нокти.Това не бива да се прави,защото води до вторичното им инфектиране и образуване на по-големи белези.

Младежките пъпки се явяват не само по лицето ,но и по гърба ,гърдите .Поради това ,че те загрозяват лицето младите жени започват да отбягват хората ,не посещават обществените места ,а това ги подтиска още повече и още повече засилва заболяването.

Най-често младежките пъпки /акне/се дължат на засилената дейност на мастните жлези ,особено през пубертета.Засилената мастна дейност води до себорея ,която е благоприятен терен за тяхното появяване.

Между младежките пъпки и дейността на половите жлези съществува тясна връзка.Много често жените с младежки пъпки/акне/имат нередовна менструация.

Голямо значение за тяхното появяване има и нарушеното храносмилане ,особено хроничния запек.

Употребата на алкохол,на лютиви,кисели и солени храни също предразполага към младежки пъпки.Същото въздействие оказват и много тлъстите,сладки и тестени храни.Други причини са нечистоплътността,изтощаващите заболявания,малокръвието,силната физическа и нервна преумора.

Тези пъпки/акне/най- често се появяват в пубертета.Младите момичета с мазна кожа трябва да предприемат някакви мерки за предпазване от младежки пъпки/акне/ още с настъпването на пубертета.Първата от тях е редовното и правилно измиване.То се извършва с подходящи гелове със салицилова киселина .Също така добро действие оказва "солената процедура".Освен това хубаво е 2-3 пъти през деня да изтриваме лицето с обезмазняващ спиртен разтвор(1% салицилова киселина ,резорцин или камффора)

Когато лицето е зачервено(възпалено),необходимо е преди всичко да излекуваме възпалението.За тази цел през деня прилагаме често сменящи се влажни компреси с дезинфекционни течности (калиев хиперманганат-съвсем бистър разтвор )или алкални води (10 г натриев бикарбонат на 1 л топла вода).

След изчезване на зачервяването вечер правим парна баня с натриев бикарбонат.След нея измиваме лицето с гореща вода и сапун ,подсушаваме го с мека хавлиена кърпа,изтриваме със спиртен разтвор на салицилова киселина (1%) и го почистваме. След почистването нансяме антибактериална пудра.При множествени пъпки се приемат вътрешно и антибиотици назначени от лекар.Трябва да знаем ,че антибиотиците са само спомагателно средство при лечение на младежки пъпки.Когато са малки и повърхностни ,много добре се повлияват от облъчване с кварцова лапма или на слънце( до зачервяване ).

Добро действие оказват и витамините : витамин А в големи дози (100 000- 200 000 Е дневно),вит В12,вит.С и вит.Е.Много добър резултат може да даде и приемането на бирена мая.

Когато заболяването има връзка с нарушената дейност на яйчниците ,хормонното лечение под ръководството на лекаря може да даде добър резултат.

В последно време се препоръчва прилагането на хидрокортизонов крем 1% външно и на кортизонови препарати вътрешно съчетани с антисептични средства.

В лечението на младежките пъпки /акне/много важно място заема и режимът на живот.За общо укрепване на организма се препоръчват физкултура и спорт.Храната трябва да бъде млечно растителна.Лютивите и тестените храни се избягват.Морелечението ,съчетано и със слънцелечение ,също дава добър резултат.

акне,младежки пъпки

Много полезно е прилагането на маски .Една ефикасна рецепта е джинджифил на прах разтворен в отвара от зелен чай .Сместта трябва да е гъста - намажете лицето с нея .Първо ще усетите парене ,но после ще се уверите ,че има резултат тази маска.
Друга ефикасна маска срещу акне и стареене на кожата е маска от червен лук- настъргвате лука на ситно ренде и полагата върху лицето за 20 минути.Кожата става гладка и опъната като на бебе,пъпките завехват и изсъхват.

Излекуването на младежките пъпки/акнето/ е напълно възможно .То често обаче изисква комплексно лечение и търпение.

Докато лекувате акнето ето няколко идеи как да го скриете с грим !

Как наистина да отслабнете

 

 

Признаци на Уроки,Родово Проклятие,Черна Магия

Разбери какво е идеалното ти тегло ! Безплатен тест

10 Вдъхновяващи Примера как да носите широк панталон

10 Остарели Техники за Гримиране