Разлетите тъмнокафяви петна по лицето са козметичен недостатък ,който засяга изключително жените.

Пигментните петна-хлоазма  се явяват най-често при бременните.Те могат да се явят и при заболяване на яйчниците ,черния дроб,а също и при чести и изтощителни заболявания като туберколоза,малария и други.Понякога те се срещат у девойки ,без те да имат някоя от споменатите заболявания- неизвестна причина.

Лицето може да се пигментира и в следствие продължителна употреба на одеколон,есенция,тоалетен сапун,защото те съдържат етерични масла ,които дразнят,възпаляват и пигментират кожата.

Под въздействие на минерални масла(машинно масло,охлаждащи емулсии),бензин и др; кожата също може да добие мръснокафяви петна.Такива петна се получават и при продължително излагане на слънце.

Потъмняването на лицето може да се яви и при продължително боледуване от глисти.Но понякога причината за тези петна не може да се открие.Изглежда,че първостепенно значение има нарушената дейност на жлезите с вътршна секреция.

При лечението на пигментните петна преди всичко трябва да се търси и да се отрази причината им,т.е да се лекува основното заболяване.Добър резултат дава продължителното приемане на вит.C ( по 1 - 1 .5 грама дневно 20-30 дни)

Добре е едновременно с него да се поема и витамин PP(николтиламид.никотинова киселина) по 1 инжекция дневно или по 3 таблетки дневно-под лекарски контрол.

Най-новото и модерно средство за лекуване на кафяви петна по лицето е и препаратът депигман (също под контрола на лекаря)

За премахване на пигментните петна трябва да се опитат и избелващи лицето средства,пилинги с гликолова киселина,коджикова киселина,млечна киселина и да се потърси помощта на специалист -дерматолог.

 

Как да премахнем луничките и пигментинте петна от кожата