Естетическият канон на нашето време се насочва към ретро.

„Мода за красота“ – нещо подобно може да се използва, за да се опише тенденцията за смяна на естетическия канон на едно поколение на всеки 10 години. Според британски учени е необходимо десетилетие, преди човечеството да се обърне към новите стандарти като ориентир.Най-забележимата промяна в общественото съзнание настъпи през ерата на пин-ъп: през 40-те и 50-те години на 20-ти век на мода влязоха извити жени с пясъчен часовник с големи гърди и бедра и преувеличено тесни талии.

В същото време се случи успехът на новата визия на Dior, която играеше с този силует, и целият свят полудя по Мерилин Монро, която се превърна в главния секс символ на всички времена и народи.

Бети Бросмър

През 60-те години всичко остана същото, но същите тези форми станаха по-слабо изразени - Брижит Бардо, която замени Монро, се оказа по-крака от жена с извивки. Макар че, разбира се, бяха. Вече по-близо до сексуалната революция от 70-те, модата за стройни жени, унисекс, малки гърди, липса на бельо изчезна: лицевите опори излязоха от мода бързо и изглеждаха като ужасно лошо възпитание.

Брижит Бардо

През 80-те години се наблюдава промяна в общественото съзнание към фитнес и спортни жени. На мода влязоха широки рамене и напомпани мускули.

Кристи Бринкли

И тогава дойдоха 90-те. Ерата на легендарните супермодели - Синди, Клаудия, Линда, Наоми, Кристи. И е имало може би основната революция в общественото съзнание от времето на Мерилин Монро: естетическият канон беше ясно дефиниран, който беше облечен в истинска математическа формула 90-60-90. Гърди-талия-бедрата. Височината е не по-малко от 175 см. Тоест се предполагаше, че идеалната жена е стройна, но с форми. Този недостижим идеал в продължение на много години помогна на индустрията за гланц и красота да спечели милиони и милиарди за преследване на мечтите на момичетата. Между другото, "ангели" на Victoria's Secret този канон остава непроменен по всяко време.

Синди Крауфорд

Днес преживяваме една от най-интересните тенденции – след страстта към анорексичните красавици, настъпи истински бум на много „кривите“ жени. Параметрите на стария пин-ъп, само че още по-преувеличени. Модел за подражание на поколението е Ким Кардашиян. А също и Джей Ло, Бионсе и нови звезди като танцьорката от видеото Fade на Кание Уест, Теяна Тейлър. Параметрите 90-60-90 вече не са от значение: по-скоро говорим за 130-60-150, където основният акцент е върху бедрата, задните части и цялата долна част. И тази игра на пропорциите скоро няма да ни омръзне: съдейки по това как се разраства империята на Кардашиян, тенденцията ще набира скорост още няколко години.