Ако искате да отслабнете или да си възвърнете красивата фигура, първото нещо, за което е нужно да помислите - това е за скоростта на метаболизма в организма. Това зависи от доставката в нашите клетки на хранителни вещества и енергия. Нарушеният или бавен метаболизъм, обикновено води до наднормено тегло. balnirokli.net събра полезни навици, които ще допринесат за увеличаване на скоростта на метаболизма. Нека сме стройни и здрави!

1.Определете ясно график на хранене !

режим на хранене

 

Телата ни са много умни. Нашият организъм е конфигуриран да получава храната си в определено време. Така той изразходва натрупаната енергия до край, знаейки, че скоро ще получи нова порция. Но ако графикът на хранене е нередовен, тялото ще съхранява енергия, вместо да я изразходва, тъй като той няма да бъде сигурно за получаването на нова. Затова приемането на малки порции храна на всеки 3-4 часа ще помогне на организма да използва цялата енергия.

2.Пийте повече течности

Адекватният прием на течности стимулира правилния метаболизъм. Когато тялото ви е дехидратирано, вие изгаряте много по-малко калории, тъй като на основна задача на черния дроб след това става възстановяване на течните запаси в тялото, а не изгаряне на мазнини. Ето защо, трябва да се пие повече! Ако не сте свикнали да пиете много обикновена вода - пийте чай, например зелен, който също толкова добре, изпълнява функциите на хидратация на организма.

3.Употребявайте повече млечни продукти

повече млечни продукти

Млечните продукти съдържат много хранителни вещества, които играят важна роля в изгарянето на мазнините и изграждане на мускулите. Например, калций, който се съдържа в достатъчни количества в млечните продукти, се отразява на регулацията на обмяната на веществата. Колкото повече от него имате в клетките си, толкова по-лесно мастните клетки могат да бъдат изгорени.

4.Бъдете Физически Активни

бъдете физически активни

 

Всяка физическа активност, независимо дали това ще е бягане, ходене, танцуване или фирнес, води до изгаряне на мазнините и бърз метаболизъм. Най-добре е в този случай, подходящи силовии упражнения , които насърчават растежа на мускулите, защото мускулите се нуждаят от калории особено във времето, когато не се упражнявате и са в състояние на покой. Така че най-добрият начин да се ускори обмяната на веществата - са редовните упражнения с тежести.

5.Научете се да ставате рано

ставайте рано

Дори и такива фактори като слънчевата светлина, могат да повлияят на метаболизма ви.Порция сутрешна слънчева светлина помага за регулиране на биологичните процеси в организма, свързани с промяната на деня и нощта, и в крайна сметка се контролира разходът на енергия.

6.Не изключвайте употребата на въглехидрати

не изключвайте употребата на въглехидрати

Не прекалявайте с диети ,които напълно забраняват приема на въглехидрати. Недостигът им може да се отрази негативно на процеса на синтеза на серотонин, който често се нарича "хормона на удоволствието". Това е лошо за мозъка, и може да влияе на тялото в състояние на стрес като цяло. Да, ще отслабнете, но за сметка на загубата на вода, а не на мазнини.

7.Не прекалявайте с бисквити и крекери

как да засилим метаболизма

 

 

Ако сте фен дъвчете бисквити, чипс, сандвичи и други подобни, помислете: честото похапване като време забавя метаболизма. Фактът, че енергията, която получаваме от всяко хранене обикновено е достатъчно час 3. След това, тялото започва да употребява вътрешната енергия, заради която започва да изгоря своя собствена мазнина. Ако постоянно подхранвате тялото със закуски, изгарянето на мазнините няма се случи, и вие ще си останете дебели.

8.Използвайте само Йодирана Сол

 

как да засилим метаболизма

 

Популярната през последните години, морска сол все още не е станала заместител на добрата стара йодирана сол. Липсата на йод има отрицателно въздействие върху щитовидната жлеза, състояние, което, от своя страна, има пряко влияние върху метаболизма.

9.Яжте Органични Храни

как да засилим метаболизма

 

Неорганични продукти са с вредни добавки; месо, пълно с антибиотици или хормони на растежа; Растенията се отглеждат с помощта на синтетични торове и пестициди, - съгласете се , че всичко това звучи, най-меко казано неприятно. Но това е голяма част от хранителния режим на съвременния човек. Необходимо е да се мисли за това, което ядем.

10. Набавете нужното количество желязо в организма

как да засилим метаболизма

 

Без желязо мускулите ни не получават необходимото количество кислород, което се отразява на състоянието на целия организъм. В случай на недостиг на желязо се яде повече месо, риба, елда и ябълки.

11.Избягвайте постоянния стрес

как да засилим метаболизма

Много често проблемите с обмяната на веществата - това е просто отражение на нашата неспособност да се справим правилно със стреса. В това състояние, щитовидната жлеза забавя метаболизма, което води до увеличаване на теглото.

Внимавайте за вашето здраве!